Optisch Toslink kabel nodig?

Hieronder ziet u de categoriepagina "Optisch Toslink kabel nodig?", gebruik het foto-menu om eenvoudig te navigeren binnen de categoriepagina's tot u het juiste product vind.
Lees meer

Optisch Toslink kabel (SPDIF)

Bent u op zoek naar een optisch toslink kabel? In het ruime assortiment van Kabel4U.nl vind u vast de juiste kabel. De optisch toslink kabels die wij aanbieden hebben we in verschillende lengtes. Wanneer u van plan bent een optisch toslink kabel te bestellen houd er dan rekening mee dat er twee verschillende pluggen bestaan. De standaard optisch toslink kabel heeft aan beide zijden een vierkante uiteinde. Echter bestaat er ook een versie waarbij 1 van de uiteinde een ronde 3.5mm plug heeft, ook wel een mini toslink plug genoemd. Wat betreft het verschil, hierover later meer. Naast de kabels bieden wij ook verloopstukken, koppelstukken en schakelaars aan. Met een splitter is het mogelijk om meerdere kabels op 1 in of uitgang aan te sluiten. Daarnaast zijn er oook omvormers beschikbaar, daarmee kun je een audiosignaal omzetten naar digitale of analoge elektronisch signaal. 

Optisch toslink kabel en de werking er van

In de audiowereld is de optisch toslink kabel een steeds meer gebruikte audiokabel. Veel audio apparatuur is reeds uitgerust met het digitaal opslaan van audiomateriaal en daarom ook logisch dat het transport ook digitaal plaatsvind. Het voordeel van digitaal opslaan is dat de kwaliteit van het audio bestand optimaal blijft. Het digitaal verzenden van audio signalen kan op twee manieren, namelijk middels een Coaxiale SPDIF en de Optische SPDIF kabel, over deze laatste gaan wij het hier hebben. Om het voor de leek leesbaar te houden zullen we niet te diep op de materie ingaan, maar de werking globaal uitleggen. De optisch toslink kabel verstuurd zijn audiosignalen middels lichtpulsen. Het voordeel hiervan is dat er een elektrische isolatie ontstaat tussen zender en de ontvanger. Op deze manier kan er geen aardlus ontstaan waardoor je geen last krijgt van vervelende effecten zoals de bekende aardlusbrom. Deze vervelende brom kan wel ontstaan bij gebruik van diverse andere type audiokabels, echter bij juist gebruik kun je dit met deze type audiokabels ook voorkomen.  

Optisch toslink kabel, waar gebruik je deze voor?

De optisch toslink kabel wordt vooral gebruikt voor het overbrengen van audiosignalen van bijvoorbeeld een televisie naar een home cinema set. Zeker wanneer jouw home cinema set niet beschikt over een HDMI aansluiting dan is de optisch toslink kabel de beste optie. Nu vraag jij je misschien af, hoezo zou mijn audio set een HDMI aansluiting moeten hebben? Dat is toch alleen voor beeld overdracht? Nee, veel mensen zien de HDMI kabel enkel en alleen als videokabel, echter verzend deze ook audiosignalen. Daarom kan het dus zijn dat jouw home cinema set ook beschikt over een HDMI aansluiting. Heb je deze niet? Niet getreurd, een even zo goede oplossing is dan de optisch toslink kabel. 

De opbouw van de optisch toslink kabel

De optisch toslink kabel is aan de buitenkant afgeschermd met een zwarte coating. Aan de binnenkant zal de kern van de kabel beschermd zijn met drie lagen flexibel materiaal. De kern van de kabel is van fiber en houd er rekening mee dat deze kern vrij fragiel is. Wanneer jij de kabel in bochten wilt leggen houd er dan rekening mee dat je deze zeker niet moet knikken, met een knik in de kabel is deze vrij snel defect. Je kunt de optisch toslink kabel gerust buigen, maar doe dit met beleid en niet te extreem. Wil je knikken voorkomen maar toch je kabel in een hoek kunnen leggen? Gebruik dan de 90 graden toslink adapter, deze zijn daar speciaal voor ontworpen. 

Beschadigingen voorkomen

We hebben het hiervoor al min of meer uitgelegd dat de toslink kabel in verhouding met vele andere audiokabels vrij fragiel is. Daarom willen we graag wat preventieve tips geven om kabelbreuk te voorkomen. De kern is van fiber glasvezel en dat maakt de kabel zo fragiel. Gelukkig kunnen ze heus wel tegen een stootje maar extra voorzichtig met deze type kabels omgaan is zeker niet overdreven. Wanneer je de kabel op wilt bergen rol de toslink kabel dan rond op en gebruik een kabelbinder om de boel bij elkaar te houden. Heb je geen kabelbinder? Gebruik dan gewoon een tie-wrap, hetzelfde effect voor nog minder geld. 

Optisch toslink en de Mini toslink plug

We hebben het er al even kort over gehad, er zijn twee verschillende toslink aansluitingen. De standaard versie met een vierkante plug en een fiber oogje. En de toslink kabel waarvan 1 van de uiteinde een 3.5mm plug bezit, deze wordt ook wel de mini toslink genoemd, maar waar gebruik je die dan voor? Een aantal fabrikanten wilden hun portable apparaten ook portable houden. Maar toch wilden zij graag gebruik maken van een toslink aansluiting voor het overbrengen van digitaal audiosignalen. Aangezien de standaard toslink plug te breed zou zijn is er besloten om een mini toslink aansluiting te ontwerpen. Een aantal apparaten zoals de MacBook en de Sony Mini Disc bezitten een smalle aansluiting waar de Mini toslink in past. Let wel op, de Mini toslink plug wordt ook wel een 3.5mm aansluiting genoemd, echter dien je deze niet te verwarren met de Jack 3.5mm plug. 

Welke optisch toslink kabel is geschikt voor mij?

Zoals hierboven beschreven is het belangrijkste om te weten welke toslink kabel u nodig heeft, de standaard versie of de kabel met een mini toslink uiteinde. Als we de standaard optisch toslink kabel als voorbeeld nemen dan kunnen we eigenlijk alleen zeggen dat lengte en kleur hooguit de opties zijn om naar te kijken. Kwaliteit, speelt dat nog een rol? Ja en nee, wanneer je de kabel niet vaak zal ont-pluggen uit jouw audio apparaat dan is een standaard kwaliteit optisch toslink kabel meer dan prima. Met een duurdere en zogenaamd hogere kwaliteit toslink kabel zal je geen merkbaar verschil horen, echter zal de kabel zeer waarschijnlijk beter beschermd zijn tegen kabelbreuk. 

Waarom zou ik een optisch toslink kabel bij Kabel4U.nl bestellen? 

Dat is een vraag die wij natuurlijk graag willen beantwoorden. Heel simpel, wil jij graag goedkoop uit zijn? Daarnaast je kabel snel in huis hebben? Bestel dan voor 16:00 uur en je hebt je toslink kabel de volgende dag in huis. Daarnaast durven wij te garanderen dat wij de goedkoopste zijn op internet, naast onze laagste product prijzen handteren wij ook zeer lage verzendkosten van maar 1.95 euro. Besteld u voor 25 euro of meer dan is de verzending zelfs gratis.Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »