XLR kabel nodig?

Hieronder ziet u de categoriepagina "XLR kabel nodig?", gebruik het foto-menu om eenvoudig te navigeren binnen de categoriepagina's tot u het juiste product vind.
Lees meer

XLR kabel bestellen bij Kabel4U.nl

De XLR kabel een veel gebruikte audiokabel in de professionele muziek industrie, maar zeker ook bij muziek liefhebbers die op hobby basis hun eigen studio beheren. Je herkent de XLR kabel aan zijn stevige pluggen en de wat dikkere kabel in vergelijking met andere audiokabels. De XLR plug wordt ook wel Cannon plug genoemd en onmisbaar in de geluidstechniek. De XLR kabel kent verschillende soorten pluggen, ze zijn beschikbaar met twee tot wel zeven polen, in mannelijk en vrouwelijke vorm. De meest gebruikte XLR plug is die met drie polen. 

Bij Kabel4U.nl hebben wij XLR kabels vanaf 0.5 meter tot een lengte van 10 meter. Maak jij graag XLR kabels op maat? Dan hebben wij XLR pluggen en connectoren voor u op voorraad. De XLR kabels zijn gebalanceerd of ongebalanceerd, het advies wat wij geven is bij een lengte van 5 meter of meer een gebalanceerde kabel te gebruiken. Bij een lengte van 5 meter of meer kan er signaalverlies optreden en storingen ontstaan, zoals een hoorbare brom of ruis. Dit kun je voorkomen door gebalanceerde XLR kabels te gebruiken, hierover later meer. 

XLR kabel, waar voor te gebruiken?

De veel gebruikte XLR kabel is ontworpen door Cannon in 1958 en wordt daarom ook wel een Cannon kabel of plug genoemd. Je herkent de XLR kabel aan zijn stevige pluggen en wordt al een lange tijd gebruikt in de vooral professionele muziek industrie. Je gebruikt deze kabel om audio apparatuur zoals muziekinstrumenten met elkaar te verbinden. Je kan bijvoorbeeld een elektronische muziekinstrument met een XLR kabel verbinden aan een audio recorder, mengtafel of versterker. 

Verder zijn ze ook geschikt voor microfoons en mixers om deze met elkaar te linken. Als je kijkt naar de geluidskwaliteit dan is deze uitstekend te noemen, vandaar dat de XLR kabel ook een populair en veelgebruikte audiokabel is. Een ander voordeel van de XLR kabel is dat deze ook als voedingskabel gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld voor een microfoon. Naast deze voordelen wordt de XLR kabel ook gebruikt vanwege zijn stevige pluggen, zeker op een podia is het daarom een graag gebruikte kabel. De kabels kunnen beter tegen een stootje dan de gemiddelde audiokabel. 

XLR kabel gebalanceerd en ongebalanceerd, het verschil

U vraagt zich misschien af wat houd nu gebalanceerd en ongebalanceerd inhoud als we praten over de XLR kabel. Een audiosignaal kan gebalanceerd en ongebalanceerd verzonden worden. Simpel gezegd, wanneer een audiosignaal gebalanceerd verzonden wordt van punt A naar punt B, dan zal deze minder of geen last hebben van electro magnetische velden wat storingen kan veroorzaken. Gebalanceerd noemt men ook wel “symmetrisch” en ongebalanceerd “asymmetrisch”, om het in vaktermen uit te drukken. Er zijn mensen die het verschil denken te horen bij gebruik van beide kabels, maar wij geloven daar niet zo in. 

In het begin bij het ontwerp van de XLR kabel was deze ongebalanceerd en men ondervond problemen bij het gebruik van deze kabels op langere afstanden. Wanneer de XLR kabel 5 meter of langer was, kreeg men last van ruis en of storingen met het geluidsignaal. Het probleem zat in de overdracht van het signaal, deze werd verstoord door externe bronnen zoals audio apparaten die in de buurt aan stonden, te denken aan een podia. Deze externe bronnen geven elektro magnetische velden af die de ongebalanceerde XLR kabel opvangt, hierdoor ontstaat er ruis. Dit probleem was praktisch gezien niet op te lossen met de ongebalanceerde kabel. 

Dit probleem is opgelost door de XLR kabel gebalanceerd te maken. Een diepgaande uitleg zullen we jou besparen, maar een eenvoudige uitleg geven we natuurlijk graag. Simpel gezegd, een gebalanceerde XLR kabel verzend twee maal een mono signaal en daarnaast een enkele aarde signaal door. Door de twee mono signalen van elkaar te scheiden bij het beginpunt en deze weer bij elkaar te laten komen bij het eindpunt, voorkom je ruis en storingen. Dit is in kort de werking van een gebalanceerde XLR kabel. 

U vraagt zich misschien af waarom er dan nog steeds ongebalanceerde XLR kabels verkocht worden. De reden is heel eenvoudig, niet alle audio apparatuur kan een gebalanceerde XLR kabel “lezen”. Dus wanneer u een XLR kabel wilt bestellen, houd er rekening mee of deze gebalanceerd of ongebalanceerd dient te zijn. En zoals we al eerder vermeld hebben, een ongebalanceerde XLR kabel hoeft echt niet minder te zijn. Wanneer je weinig externe audio apparatuur aan hebt staan en de kabel is korter dan 5 meter, dan zal je geen overlast ondervinden van ruis en of storingen. 

Wanneer je toch een gebalanceerde XLR kabel in een ongebalanceerde aansluiting van je audio apparatuur stopt, kan dit geen kwaad. In het ergste geval zal je niets horen en kan je de kabel helaas niet gebruiken. 
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »