Gebalanceerde en Ongebalanceerde audiokabels, wat is het verschil?

Gebalanceerde en Ongebalanceerde audiokabels, wat is het verschil?

In deze Blog geven we uitleg over het verschil in Gebalanceerde en Ongebalanceerde audiokabels, de feiten en fabels en welke kabel je het best kunt gebruiken in welke situatie.

Gebalanceerde en ongebalanceerde audiokabels, wat is het verschil?

Audiosignalen kunnen zowel "gebalanceerd" en "ongebalanceerd" van punt A naar punt B gestuurd worden, binnen de muziekindustrie word "gebalanceerd" ook wel symmetrisch en "ongebalanceerd" asymmetrisch genoemd. Er zijn zelfs mensen die beweren het verschil te kunnen horen, bijvoorbeeld bij gebruik van hoofdtelefoons. Om fabels en feiten uit elkaar te houden gaan we wat dieper in op deze stof en proberen we het zo eenvoudig mogelijk uit te leggen. 

Bij het gebruik van "ongebalanceerde" (asymmetrische) audiokabels op langere afstanden had men vaak het probleem met ruis en storingen tijdens de geluidsoverdracht. Deze ruis en storingen zijn een extern probleem die door de "ongebalanceerde" kabel audiokabel opgepikt wordt. De externe probleem bron, de ruis en de storingen, deze zijn praktisch gezien onmogelijk te stoppen. Dit omdat ze grotendeels afkomstig zijn van elektronisch apparatuur, bijvoorbeeld versterkers en muziekinstrumenten. 

Om dit probleem op te lossen is de "gebalanceerde" (symmetrische) audiokabel ontworpen. Om de werking van de "gebalanceerde" audiokabel tot in de puntjes uit te leggen is niet te doen, maar we kunnen hier wel kort over zijn. Een "gebalanceerde" audiosignaal bevat 2 maal een mono signaal en 1 maal een aarde signaal. De twee mono signalen worden van elkaar gescheiden en komen bij het eindpunt weer bij elkaar, hierdoor wordt de ruis en storing grotendeels geminimaliseerd. 

Houd er rekening mee dat de bron van het signaal en de ontvanger van het signaal, geschikt zijn voor "gebalanceerde" bekabeling. Verder hoeft u zich geen zorgen te maken wanneer u per ongeluk "gebalanceerde" bekabeling gebruikt op audio apparatuur die enkel "ongebalanceerde" bekabeling ondersteund. In het ergste geval hoor u in zijn geheel niets.  

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »