Jack kabels en de verschillende pluggen, zo zit dat!

Jack kabels en de verschillende pluggen, zo zit dat!

Iedereen heeft wel eens een Jack kabel gezien, maar waarom de verschillende maten en wat houden die zwarte ringen op de plug in? Onze blog geeft hier wat meer duidelijkheid over.

Jack kabel, wat is het eigenlijk? 

Laten we beginnen met het woord JACK, waar staat het eigenlijk voor? Het staat voor "Jack Audio Connection Kit" en is ontwikkeld in Japan, waardoor het ook wel een JIS (Japanse Industrie Standaard) plug wordt genoemd. De Jack kabel is oorspronkelijk ontworpen om telefoongesprekken door te verbinden.  

De Jack kabel wordt simpelweg gebruikt voor het overbrengen van een audiosignaal. De meest gebruikte Jack kabel is de Jack kabel met een 3.5 mm plug die veelal gebruikt wordt voor MP3 spelers en smartphones, om deze bijvoorbeeld met een autoradio of luidspreker te verbinden. Verder zien we Jack pluggen aan de kabel van oordopjes zitten, vaak zijn dit ook pluggen van 3.5mm. Daarentegen worden bij de meer kwalitatieve "over ear hoofdtelefoons" Jack pluggen gebruikt van 6.3mm. Oudere telefoons, audioapparatuur en portofoons hebben vaak nog een 2.5mm Jack plug, echter is dit een aflopende zaak en zal mogelijk de 2.5mm Jack plug in de toekomst verdwijnen. 

Welke soorten jack pluggen bestaan er?

Zoals we al eerder vermeld hebben bestaan er drie verschillende maten Jack pluggen, de 2.5mm, 3.5mm en de 6.3mm. Goed is om te weten dat de Jack 6.3mm en 6.35mm pluggen exact hetzelfde zijn, 6.3mm is een afgerond getal. Er worden verschillende varianten van deze pluggen gebruikt De bekende 3,5mm jack plug heeft drie verschillende uitvoeringen. U kunt deze uitvoeringen herkennen aan het aantal isolatie-ringen aan het einde van de plug. Deze ringen verdelen de plug in verschillende elektrische aansluitingen. Een plug met maar één isolatie-ring is een mono plug, een plug met 2 isolatie-ringen is een stereo plug. De jack plug met drie isolatie-ringen werd geïntroduceerd voor het gebruik van het overbrengen van een microfoonsignaal, denk hierbij aan je oordopjes met headset.  

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »